11 sep. 2011

Nutella version 1! (Sockerfri!)




















Receptet kommer 
härifrån


Sockerfri Nutella:

150g hasselnötter med skal på

1 msk kakao
1+ msk honung (beroende på hur söt du vill ha)
1+ msk rypsolja/annan med neutral smak (inte olivolja)
1 tsk vaniljarom

nypa salt


Rosta hasselnötterna 10-12 minuter i 160 graders ugn så att de mörknar lite.
Sätt hasselnötterna i en kökshandduk och skrubba nötterna mot varandra så att skalen lossnar, det är svårt att få bort allt men försök att få bort så mycket du kan.
Sätt de skalade nötterna i en matberedare och låt maskinen köra ca 2-5 minuter tills hasselnötterna fått en mjöl-liknande konsistens och fastnat på sidorna av skålen.
Skrapa ner sidorna och låt den köra i ett par minuter till, skrapa ner sidorna då det behövs.
Efter en stund blir mjölet till en smet, ju längre du låter maskinen köra desto krämigare blir smeten.
Tillsätt då de andra ingredienserna och låt maskinen blanda allt till en slät smet.
Om det behövs kan du tillsätta mer olja.
Sätt i en burk och förvara i kylskåpet.

Jag kommer att pröva olika recept på hemgjord nutella, denna version var inte så söt, men ganska hälsosam jämfört med de andra recepten.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Har aldrig tidigare hört om nån som gör sin egen nutella!:) Jag e imponerad av dina köks-skills!:)
Trevlig blogg dehär!
Linn

Ebba sa...

Tack ska du ha Linn! :)